The Times
0

Tzipi Livni "ne savija kičmu"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tzipi Livni, čelnica Kadime, najveće izraelske stranke, pozivajući predsjednika Shimona Peresa da raspiše vanredne izbore, kocka se ovom odlukom jer nije pristala "poviti kičmu pred ucjenom" u pregovorima o formiranju nove vlade, komentira u ponedjeljak The Times.

Londonski dnevnik dodaje da to "stavlja na led" bliskoistočni mirovni proces. Tzipi Livni će tako još neko vrijeme ostati šefica izraelske diplomatije i delegacije svoje zemlja na mirovnim pregovorima s Palestincima.

Izvještač Daily Telegrapha iz Jerusalema objašnjava da se ona odlučila zatražiti vanredne izbore jer nije uvjerila mlađe koalicijske partnere da priđu Kadimi nakon višesedmičnih pregovora.

I ovaj list smatra da će nagovještaj vanrednih izbora u Izraelu najvjerovatnije značiti kraj mirovnog procesa s Palestincima, obnovljenog uz podršku SAD-a prije skoro godinu dana na konferenciji u Annapolisu, pokraj Washingtona.

Objašnjava se da su pregovori o novoj koalicijskoj izraelskoj vladi propali nakon što je ultraortodoksna stranka Shas tražila veliko povećanje fondova za porodice s više djece (koje čine njenu izbornu bazu) kao i garancije da izraelska strana neće razgovarati s Palestincima o podjeli Jerusalema.

Nakon odluke Tzipi Livni odlazeći premijer Ehid Olmert će vjerovatno ostati na položaju do januara a izbori bi mogli biti održani u februaru ili martu iduće godine, piše Daily Telegraph.