Svijet
31

Tvornica u kojoj je Schindler spasio 1.200 Jevreja postat će memorijalni centar

Klix.ba
Tvornica u kojoj je Oscar Schindler zaposlio 1.200 Jevreja kako bi ih spasio od smrti, za tri godine bi trebala postati mjesto sjećanja i uspomena na Schindlerov život.

Češko udruženje planira obnoviti oronulu tvornicu i napraviti memorijalni centar te izložbu koja prikazuje Schindlerov život.

Tvornica u kojoj je njemački industrijalac zaposlio više od hiljadu Jevreja kako bi ih spasio plinske komore je mjesto koje treba postati memorijalni centar, smatraju dužnosnici. Nakon obnove tvornica će postati mjesto sjećanja na holokaust, a otvaranje je planirano za 2019. godinu.

"Naš cilj je vratiti zgradu u prvobitno stanje, uključujući i stražare", kazao je Jaroslav Novak, voditelj Shoah i Oscar Schindler fondacije.

Dijelovi kompleksa u Brnenecu, u blizini Schindlerovog rodnog mjesta Svitavy, dobili su status spomenika kulture ranije ovog mjeseca.

Schindler je tokom Drugog svjetskog rata spasio živote 1.200 Jevreja tokom okupacije Poljske i Čehoslovačke. Na osnovu njegove priče Tom Keneally je 1982. godine napisao bestseler "Schindlerova arka", koji je 1993. godine doživio filmsku adaptaciju pod nazivom "Schindlerova lista".