Svijet
11

TV komičar postao predsjednik Gvatemale

Klix.ba
Jimmy Morales (Foto: EPA)
Jimmy Morales, bivši TV komičar bez iskustva na rukovodećim pozicijama, pobijedio je na predsjedničkim izborima u Gvatemali, nakon korupcijskog skandala u kojem su se našle vlasti ove centralnoameričke države.

Četrdesetšestogodišnji Morales dobio je čak 69 posto glasova, pobijedivši pritom Sandru Torres, suprugu bivšeg predsjednika.

Glasači su izrazili veliku odbojnost prema političkoj eliti Gvatemale, te korupciji za koju građani smatraju da je duboko urezana u politički život ove države. Naime, Ujedinjene nacije su ranije podržale istragu protiv bivšeg predsjednika Otta Pereza koji je uhapšen nakon što je optužen za multimilionsku korupcionu aferu.

"Svojim glasovima građana su mi dali mogućnost da se kao njihov predsjednik izborim protiv mita i korupcije koji haraju našom zemljom", rekao je Morales nakon što su saopćeni rezultati izbora.

Morales je odavno slavna ličnost u svojoj zemlji nakon što je 14 godina tumačio glavnog lika jedne od najpopularnijih serija u Gvatemali. Osim borbe protiv korupcije obećao je djeci podijeliti milione pametnih telefona, prenosi Reuters.

Njegova opozicija smatra kako je državi potreban neko s iskustvom, a ne "neki komičar i larkdijaš".

"Gvatemala nije komedija", rekla je njegova suparnica Sandra Torres.

Ipak, kako stvari stoje, građani najviše vjeruju Moralesu.

"Podržavam Moralesa. On je pametan, pošten, a također se umije i dobro našaliti", rekao je jedan od glasača prilikom ubacivanja svog listića u kutiju.