SAD
0

TV debata američkih potpredsjedničkih kandidata

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki potpredsjednički kandidati, republikanka Sarah Palin i demokrat Joe Biden, sukobili su se oko Iraka, ekonomije i drugih pitanja u sinoćnjoj televizijskoj debati.

Guvernerka Aljaske Sarah Palin izjavila je da je plan demokratskog predsjedničkog kandidata Baracka Obame o povlačenju američkih snaga iz Iraka isto što i "postavljanje bijele zastave predaje". Senator iz Delawarea Joe Biden izjavio je da je republikanski predsjednički kandidat John McCain bio apsolutno u krivu po pitanju rata u Iraku, te da je Barack Obama bio u pravu kad se usprotivio tom sukobu.

Guvernerka Palin često je podsjećala na svoja postignuća u Aljasci u koja je ubrojila provođenje reformi i smanjenje poreza. Ona je opisala sebe i senatora McCaina kao nekonformističke političare.

Senator Biden je izjavio da John McCain nije imao veze s realnošću kad je prije dvije sedmice izjavio kako su temelji američke ekonomije snažni. Biden je rekao da politički stavovi Johna McCaina ne idu u prilog srednjem američkom sloju i Amerikancima niže platežne moći.

Po pitanju Irana Palin je izjavila da se McCain ne slaže s Obaminim stavom da je spreman razgovarati sa stranim čelnicima, poput iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, bez preduvjeta. Prema njenom mišljenju, takav sastanak bio bi ne samo naivan već i opasan. Biden je odgovorio da senator Obama nikad nije rekao da bi se definitivno sastao s iranskim čelnikom.

Demokratski potpredsjednički kandidat nije se složio ni s pohvalom Sarah Palin za aktuelnog američkog dopredsjednika Dicka Cheneya. Biden je vjeruje da je Cheney "najopasniji potpredsjednik u američkoj povijesti", javio je Glas Amerike.

Nedavna istraživanja javnosti ukazuju na značajniju prednost Baracka Obame pred Johnom McCainom. Najmanje tri ankete ukazuju da Obama ima prednost na McCainom u rasponu od sedam do devet posto.