Prestižna nagrada
0

Tuzlanka Sandra Orlović "evropska građanka 2009."

Sarajevo-x.com
Pravnica Sandra Orlović iz Beograda ovogodišnja je dobitnica nagrade "Young European of the Year 2009" za pojašnjenje ratnih zločina, koju dodjeljuje fondacija Schwarzkopf pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta.

Nagrada je popraćena novčanim iznosom od 5.000 eura, a Orlovićeva je priznanje dobila za svoj predani rad na pomirenju i razvoju međusobnog razumijevanja u jugoistočnoj Evropi.

Sandra Orlović je rođena 1980. godine u Tuzli, a studij prava je završila u Beogradu. Kao pravnik i istraživač neumorno radi na izgradnji objektivne spoznaje o ratovima na prostorima bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina i zalaže se da žrtve ratnih zločina ne padnu u zaborav. Volonterski je radila za Helsinški odbor za ljudska prava u Bosni i Hercegovini i u Srbiji. Trenutno je zamjenica izvršne direktorice Fonda za humanitarno pravo u Beogradu, gdje vodi istraživački projekat o ratu na Kosovu (1998-2000.).

U formi knjige pamćenja zajedno sa svojim timom, prikuplja i objedinjuje biografske podatke o svim poginulima u ratu na Kosovu. Njen rad pomaže da se prevaziđe praksa manipulisanja prošlošću i poricanja ratnih zločina, te doprinosi jačanju pravne i historijske svijesti, kao i ukupnom napretku Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

Drugu nagradu Schwarzkopf fondacije dijele dobitnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Oko 200.000 mladih iz Evrope bili su pozvani da nominuju svoje kandidate. Širom Evrope žiri za mlade je izabrao tri izuzetna intelektualaca i borca za ljudska prava sa zapadnog Balkana. Nataša Kandić (osnivač i direktorica Centra za humanitarno pravo u Beogradu), Vesna Teršelič (osnivač i direktorica Dokumentacijskog centra u Zagrebu, Hrvatska) i Mirsad Tokača (osnivač i direktor Dokumentacionog i istraživačkog centra Sarajevo, Bosna i Hercegovina) nagrađeni su za svoj vrijedni rad na očuvanju mira i poboljšanju razumijevanja u jugoistočnoj Evropi.