Potcijenili rizik
0

Tužitelji traže zatvor za naučnike zbog zemljotresa u L'Akvili

FENA
Italijanski tužitelji su danas tražili četverogodišnju zatvorsku kaznu za svakog od sedam naučnika koji su optuženi da su potcijenili rizik od zemljotresa u L'Akvili u kome je 2009. poginulo 309 ljudi.

Naučnici su članovi specijalnog odbora koji je formiran da procijeni rizike od prirodnih katastrofa i održao je hitan sastanak u L'Akvili 31. maja 2009, šest dana prije razornog zemljotresa koji je uništio grad.

Sastanak je sazvan poslije niza malih podrhtavanja tla i na njemu je zaključeno da nije moguće utvrditi da li bi mogao uslijediti jači zemljotres, mada je upućen poziv za striktno poštovanje mjera za slučaj opasnosti od zemljotresa u toj oblasti.

Tužitelj Fabio Picuti je rekao da su naučnici napravili "nepotpunu, nestručnu, neprikladnu i kriminalno pogrešnu analizu", navodi AFP.

On je kazao da je saopćenje koje je odbor objavio prije zemljotresa sadržavalo "banalne, beskorisne, kontradiktorne i pogrešne informacije", prenio je Tanjug.

Među optuženima su neki od najboljih italijanskih naučnika, uključujući Enca Boscija, bivšeg direktora Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju, i Claudija Eva, profesora fizike na univerzitetu u Đenovi.

Picuti je spomenuo rečenicu koja se pripisuje Bosciju, koji je navodno rekao: "Smatram da ne postoji mogućnost da dođe do zemljotresa."

"Ljudi su poginuli zbog ove rečenice", kazao je Picuti.

Branitelji će iznijeti završne riječi 9. i 10. oktobra, a presuda će biti izrečena do 23. oktobra, piše list "Tempo".