Svijet
0

Tužitelj traži saslušanje Mubaraka i njegovih sinova, priveden bivši premijer

FENA
Hosni Mubarak (Foto: AP)
Hosni Mubarak (Foto: AP)
Egipatski državni tužitelj zatražio je u nedjelju da bude saslušan svrgnuti predsjednik Hosni Mubarak i njegovi sinovi povodom optužbi da su odgovorni za nasilje nad demonstrantima i korupciju, javila je egipatska agencija MENA.

U međuvremenu su egipatski sudski izvori naveli da je Ahmed Nazif, koji je bio premijer u posljednjoj vladi prije svrgavanja Mubaraka 11. februara, priveden zbog sumnji na korupciju.

"Državni tužitelj Abdel Magid Mahmoud odlučio je danas zatražiti saslušanje bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka i njegovih sinova Gamala i Alaa", prenosi MENA.

Prema saopćenju tužitelja, Mubarak i njegovi sinovi bit će saslušani povodom izvještaja i žalbi u kojima se navodi da su "povezani s napadima na sudionike protesta, što je dovelo do pogibija i ranjavanja".

Procjenjuje se da je 800 ljudi ubijeno u sukobima s policijom i pristašama bivšeg šefa države tokom nekoliko sedmica protesta koji su doveli do odlaska Mubaraka s vlasti 11. februara, navodi AFP.

Mubarak i njegovi sinovi bit će saslušani i povodom optužbi za korupciju, zbog kojih je bivšem premijeru Egipta Nazifu u nedjelju određen 15-dnevni pritvor. Mubarak je smijenio Nazifa i njegov kabinet 28. januara u pokušaju da zaustavi val protesta u Egiptu.

Odluka egipatskog tužitelja uslijedila je nakon što je TV-stanica Al-Arabiya objavila intervju s Mubarakom, prvi otkako je podnio ostavku, u kome je bivši egipatski predsjednik izjavio da je žrtva klevete i prijetnji tužbama.

Mubarak (82) je kazao da su on i njegova porodica bili žrtve nepravedne kampanje i lažnih optužbi koje su imale za cilj uništiti njegov ugled i integritet i njegovu vojnu i političku karijeru.

On je u intervjuu televiziji Al-Arabiya rekao da je spreman sarađivati u eventualnoj istrazi o navodnoj imovini njegove porodice u inozemstvu, jer građani vrše sve veći pritisak na vladajuće vojno vijeće da optuži Mubaraka za korupciju i druge zločine.

Bivši predsjednik je dodao da je spreman pomoći državnim tužiteljima da traže od egipatskog ministarstva vanjskih poslova da svim ministarstvima vanjskih poslova u svijetu kažu da otkriju informacije o imovini njegove porodice u inozemstvu.

On je kritikovao medije zbog toga što su objavljivali da ima "veliku imovinu" u inozemstvu, demantujući da posjeduje račune u stranim bankama. "Imam pravo tužiti svakoga ko je pokušao uništiti moj ugled i ugled moje porodice", poručio je bivši egipatski predsjednik.

Mubarak i njegova porodica nalaze se u predsjedničkoj palači na Crvenom moru u Sharm el-Sheiku, zabranjeno im je da napuste zemlju i svi računi su im zamrznuti, prenijela je francuska agencija.