Italija
0

Tužitelj od suda traži poništenje presude Millsu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Talijanski tužitelj Gianfranco Ciani u četvrtak je od najvišeg sudskog žalbenog suda u toj zemlji zatražio poništenje presude britanskom odvjetniku Davidu Millsu po kojoj je proglašen krivim za prihvaćanje mita u zamjenu za lažni iskaz pred sudom kojim je zaštitio talijanskog premijera Silvija Berlusconija, javile su agencije.

Presuda Kasacijskog suda je konačna i ako bude odobren zahtjev tužitelja, vrlo je vjerojatno da će se obustaviti i s tim slučajem povezan slučaj protiv Berlusconija, u kojem je suđenje bilo odgođeno zbog premijerova imuniteta od sudskog progona, koji je u listopadu proglašen neustavnim, pa će se suđenje moći održati.

Tužitelj je ustvrdio kako je slučaj ušao u zastaru, jer je riječ o navodnom mitu od 600 tisuća dolara koje je Mills dobio 1997., a prvostupanjski ga je sud za to osudio na 4,5 godina zatvora u veljači 2009. Tu je presudu poslije potvrdio i drugostupanjski sud, pa se ne zna kakvu bi odluku mogao donijeti Kasacijski sud.

Odvjetnik je isprva priznao da je primio 600 tisuća dolara od Berlusconija "u znak zahvale" za svoj rad, ali je to poslije opovrgnuo.

No, tužitelj se uopće nije zamarao time je li novac promijenio vlasnika ili nije, nego se posvetio tehničkom seciranju složenih okolnosti u kojima slučaj ulazi u zastaru. Tužitelj Ciani ustvrdio je kako je "izvan svake sumnje" da je zločin počinjen u trenutku kad je Mills od menadžera Berlusconijeva konzorcija Fininvesta 1999. čuo "kako mu je na raspolaganju 600 tisuća dolara" te da je zastario.