SAD
0

Tužioci traže smrtnu kaznu za vojnika koji je učestvovao u masakru

Klix.ba
Robert Bales
Robert Bales
Vojni tužioci su zatražili smrtnu kaznu za američkog vojnika koji je optužen za ubistvo 16 civila, od kojih su njih devet bili djeca, u južnom Afganistanu u martu ove godine.

Nekoliko vojnika je već posvjedočilo da se narednik Robert Bales vratio u bazu potpuno prekriven krvlju. Međutim, njegovi advokati tvrde da uopšte nema dovoljno dokaza za pokretanje postupka.

Glavni istražitelj u ovom slučaju će dati preporuku o tome da li će sudski postupak biti pokrenut ili ne. Pukovnik Lee Deneke će do kraja sedmice dati preporuku generalu, koji će onda odlučiti o pokretanju procesa na vojnom sudu.

Vojni tužilac Rob Steele je na saslušanju u Washingtonu rekao da se u obzir mora uzeti i smrtna kazna zbog toga što je zločin po svojoj prirodi gnusan, brutalan i metodičan.

Ukoliko dođe do suđenja, Balesu će se suditi po 16 tačaka za ubistvo, šest pokušaja ubistva, fizički napad te korištenje droge i alkohola, prenosi BBC.

Saslušanje je održano u večernjim satima kako bi žrtve, kao i rodbina ubijenih, mogli da svjedoče putem videolinka iz Kandahara. Jedna sedmogodišnja djevojčica je ispričala kako se sakrila iza svog oca koji je ubijen u napadu.

Više od 50 godina nijedan pripadnik američkih oružanih snaga nije bio osuđen na smrtnu kaznu zbog sličnog zločina. Šest vojnika koji trenutno čekaju izvršenje smrtne kazne su osuđeni zbog ubijanja američkih civila.