Svijet
0

Tužioci će tražiti suđenje Berlusconiju zbog seksa s maloljetnicom

FENA
Silvio Berlusconi (Foto: AFP)
Silvio Berlusconi (Foto: AFP)
Talijanski tužioci saopćili su u utorak da će i zvanično zatražiti da se sudi premijeru Sliviju Berlusconiju zbog navodnog seksa s maloljetnom prostitutkom i zloupotrebe vlasti.

Milanski glavni tužilac saopćio je da će zahtjev za suđenjem po brzom postupku biti podnešen sudu u srijedu, prenosi BBC.

Navodi se da je Berlusconi platio za seks sa 17-godišnjom djevojkom i potom je intervenirao kako bi izdejstvovao njeno oslobađanje iz zatvora u drugom slučaju.

Djevojka, poznata kao Ruby, sada ima 18 godina i negira da su oni imali seksualni odnos.

Marokansku plesačicu u noćnom klubu čije je pravo ime Karima El Mahroug, uhapsila je policija zbog navodne krađe ali ju je oslobodila nakon telefonskog poziva premijera.

Iako korištenje usluga prostitutki nije krivično djelo u Italiji, seksualni odnos s djevojkom mlađom od 18 godina prekršaj je koji povlači zatvorsku kaznu.

Berlusconi negira navode o seksu, insistirajući da su oni politički motrivirani.

On je ranije priznao da je nazvao policiju nakon hapšenja Mahroug, ali tvrdi da nije učinio ništa pogrešno i da je djelovao iz sažaljenja.

Glavni tužilac Milana Edmondo Bruti Liberati izjavio je novinarima da je istraga ta dva navoda skoro kompletirana.

Kazao je da će "završni sastanak" biti održan u utorak popodne kako bi se razmotrilo da li bi se trebalo održati suđenje po brzom postupku za obje optužbe ili bi se one trebale razdvojiti.