ICTY
0

Tužilaštvo traži doživotni zatvor za Milana i Sredoja Lukića

FENA
Milan i Sredoje Lukić
Milan i Sredoje Lukić
U završnoj riječi tužitelj MeđunarodnogA kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zatražio je u srijedu da se Milanu i Sredoju Lukiću izrekne kazna koja će osigurati da "ostatak života provedu u zatvoru" i time pošalje poruka kako nema milosti za one koji su u stanju počiniti tako teške zločine, saopćeno je iz ICTY-a.

Branitelj smatra da krivica Milana Lukića nije dokazana izvan razumne sumnje i traži oslobađajuću presudu za svog klijenta.

Tužitelj Dermot Groome je u završnoj riječi na suđenju braći Lukićima pozvao suce da optuženima izreknu kaznu koja će osigurati da "ostatak života provedu u zatvoru", jer su u junu 1992. godine "ukrali više od 3.000 godina života" višegradskim Bošnjacima.

Milan i Sredoje Lukić se terete za "dvije žive lomače u kojima je spaljeno oko 140 ljudi", kao i za ubistva i zlostavljanja višegradskih Bošnjaka u ljeto 1992. godine.

Američki branitelj Milana Lukića Jason Alarid je u svojoj završnoj riječi osporavao iskaze preživjelih žrtava i drugih svjedoka optužbe.

Alarid je kazao da tužilaštvo nije na pravi način istražilo višegradske zločine i nije izvelo dokaze koji izvan razumne sumnje terete njegovog klijenta, zbog čega bi ga, smatra branitelj Milana Lukića, trebalo osloboditi po svim tačkama optužnice.