Svijet
0

Tužilaštvo primilo presudu Škorpionima i sprema žalbu

FENA
Tužilaštvo za ratne zločine primilo je pismeni otpravak presude izrečene pripadnicima paravojne jedinice "Škorpioni" i priprema žalbu, izjavio je danas Tanjugu portparol tužilaštva Bruno Vekarić.

"Tužilaštvo razmatra presudu i priprema žalbu koju je ranije najavilo", kazao je Vekarić, precizirajući da je presuda napisana na 120 stana.

Zakonski rok za žalbu je 15 dana od dana dostavljanja pismenog otpravka presude.

Presuda, kojom su četvorica od pet optuženih osuđeni na ukupno 58 godina zatvora zbog ubistva šest zarobljenih Bošnjaka u julu 1995. u blizini Trnova u BiH, izrečena je 10. aprila.

Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je Slobodana i Branislava Medića na maksimalne kazne od po 20 godina zatvora, Peru Petraševića, koji je jedini priznao krivicu, na 13 godina, Aleksandara Medića na pet godina zatvora, dok je Aleksandra Vukova oslobodilo optužbi.

Predsjedavajuća sudskog vijeća, sutkinja Gordana Božilović-Petrović, u usmenom obrazloženju presude rekla je da su Slobodan Medić, Pera Petrašević, Branislav Medić i Aleksandar Medić krivi zato što su neodređenog dana tokom jula 1995. u blizini Trnova, kao pripadnici paravojne formacije Škorpioni, lišili života šest zarobljenika bošnjačke nacionalnosti.

Božilović-Petrović je navela da je sud tokom postupka utvrdio da su njih četvorica sa više NN pripadnika jedinice, od kojih su neki poznati pod nadimcima Miša Turčin i Čole Šiptar, izvršili krivčno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Prema njenim riječima, sud nije mogao pouzdano da utvrdi da li su šestorica ubijenih civila Srebreničani i da li se događaj u Trnovu dogodio između 15. i 16. jula 1995, kako je u optužnici navedeno.

Predsjedavajuća sudskog vijeća je rekla da sud nije došao ni do pouzdanih dokaza da je Slobodan Medić dobio naredbu od N.N. lica iz Vojske Republike Srpske da ubije šest civila.

Ona je iznijela stav da je jedinica Škorpioni paravojna formacija jer je, iako je imala svoju vojnu poštu, bila podređena Vukovarskom korpusu u Republici Srpskoj Krajini, a RSK je bila samoproglašena i nikada međunarodno priznata država.

Pripadnici te jedinice primali su plaću od naftne industrije RSK, rekla je Božilović-Petrović.