Havarija u hidrocentrali
0

Tužilaštvo ponovo odbacilo verziju o terorističkom aktu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Istražni komitet pri Tužilaštvu Rusije u petak je ponovio da se nije potvrdila verzija terorističkog napada, kao uzroka nedavne havarije na Sajano-Šušenskoj hidrocentrali.

Po riječima zvaničnog predstavnika Komiteta Vladimira Markina, u okviru istrage provjeravaju se različite verzije i "specijalisti za eksplozivnu tehniku Federalne službe sigurnosti Rusije nisu pronašli tragove eksplozivnih materijala na mjestu havarije“, prenosi Itar-Tass.

Markin, koji je dan poslije nesreće 18. augusta saopćio da nije potvrđena verzija o terorističkom napadu, dodao je da istraga do sada raspolaže informacijom o 30 poginulih.

Operativni štab za otklanjanje posljedica havarije, međutim, ima podatke o 28 poginulih i 47 nestalih, prenije je ruska državna agencija.

Britanska novinska agencija Reuters u petak je prenijela tvrdnju iz pisma potpisanog s "Brigada mučenika“ objavljenog na jednom sajtu čečenskih terorista, da su oni navodno upotrijebili protivtenkovsku bombu da izazovu katastrofu na najvećoj ruskoj hidrocentrali.

  • U mašinskoj sali uspijeli smo da postavimo pritivtenkovsku tempiranu bombu, čija je eksplozija izazvala mnogo veću štetu nego što smo mogli da se nadamo, navedeno je u tom pismu, u kojem se, prema Reutersu, navodi i da je lider čečenskih ekstremista Doku Umarov "odlučio da povede ekonomski rat“ protiv Rusije.