Svjedočenje žrtve niz laži
0

Tužilaštvo odustalo od tužbe protiv Strauss-Kahna

FENA
Dominique Strauss-Khan
Dominique Strauss-Khan
Okružno tužilaštvo u New Yorku odustalo je od tužbe protiv bivšeg šefa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiquea Strauss-Kahna, optuženog za seksualni napad na hotelsku sobaricu, javljaju američki mediji.

Advokatski tim Strauss-Kahna, koji je objavio tu odluku, izrazio je zadovoljstvo zbog te odluke, donesene nakon što je tužilaštvo zaključilo da ne može nastaviti sa slučajem.

"Od početka smo tvrdili da je naš branjenik nevin", izjavili su advokati William Taylor i Benjamin Broofman.

Tužioci su zaključili da se snažno svjedočenje žrtve pretvorilo u niz laži te su od suda zatražili odbacivanje tužbe, navodi se u podnesku tužilaca upućenom Vrhovnom sudu savezne države New York.

Do objave odluke došlo je poslije sastanka tužioca Sirusa Vancea sa sobaricom Nafissatou Diallo i njenim advokatom. Strauss-Kahn (62), koji ima aspiracije na sljedećim francuskim predsjedničkim izborima, uhapšen je 14. maja, deset minuta prije uzlijetanja aviona za Pariz, pod optužbom za pokušaj silovanja i za seksualno zlostavljanje.

On je poslije nekoliko dana pušten na slobodu, uz milionsku kauciju, pod restriktivnim uslovima kućnog pritvora. Zbog tog incidenta, Strauss-Kahn je morao podnijeti ostavku na mjestu izvršnog direktora MMF-a.

Pošto je kancelarija državnog tužioca otkrila da je Diallo (32), imigrantica porijeklom iz Gvineje, lagala tokom opisa incidenta u hotelu, kao i ranije, kada je podnosila zahtjev za azil u SAD, Strauss-Kahn je 1. jula oslobođen kućnog pritvora.

Njemu je, ipak, uzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju SAD-a, u očekivanju novog pojavljivanja pred sudom.

Kredibilitet Diallove ugrožen je i otkrićem da je u prisluškivanom telefonskom razgovoru sa svojim zemljakom, koji je u zatvoru u Arizoni, razgovarala o mogućosti da iskoristi činjenicu da je Strauss-Kahn bogat. Nakon tih otkrića prevladalo je mišljenje da bi državno tužilaštvo moglo odustati od optužnice.

Tužioci su poručili da s obzirom na to da ne vjeruju izvan razumne sumnje u istinitost iskaza sobarice ne mogu to tražiti ni od porote.

Sljedeće ročište predviđeno je za utorak, pa se očekuje da će sud tada i formalno prihvatiti zahtjev tužilaštva i objaviti da je Strauss-Kahn slobodan da napusti SAD. Strauss-Kahn će ipak možda opet morati da se brani pred sudom pošto je Diallo, za svaki slučaj, 8. augusta protiv njega pokrenula građansku parnicu, sa zahtjevom za odštetu.