Zoran Krasić
0

"Tužilaštvo nema dokaza protiv Šešelja"

FENA
Član pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja Zoran Krasić izjavio je danas da haško Tužilaštvo priprema teren da lideru radikala nasilu nametne branioca zbog toga što nema dokaza protiv njega.

Krasić je na konferenciji za novinare naveo da je zato nedavno ponovo izmijenjen pravilnik o postupku i dokazima s ciljem da se Šešelju nametne branilac i da haško Tužilaštvo ne može da otrpi situaciju u kojoj mu padaju dokazi.

On je rekao da i oni koji Šešelja proganjaju u Haagu i Srbiji ne mogu da se pomire s tim da Šešelj pobjeđuje.

Krasić je optužio bivšeg zamjenika predsjednika i nekadašnjeg generalnog sekretara Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića da su, pokušajem puča u stranci i javnim nastupima, doprinijeli da se Šešelju uskrati elementarna komunikacija s pravnim savjetnicima.

Pretresno vijeće planiralo je da se samo u utorak nastavi i održi suđenje Šešelju, ali ne i u srijedu i četvrtak, rekao je Krasić.

On je podsjetio da je suđenje Šešelju počelo 17. novembra 2007. i da je prošlo 13 mjeseci od izvođenja dokaza Tužilaštva, prenio je Tanjug.

Tužilaštvu je odobreno vrijeme od 125 sati za izvođenje dokaza, a pošto je dosad bilo 107 sudskih dana, vjerovatno je ostalo još oko 20 sati Tužilaštvu da završi sa izvođenjem dokaza, podsjetio je Krasić.

Tužilaštvo je planiralo da sasluša 100 svjedoka, a prošle srijede je završeno svjedočenje 50. svjedoka, naveo je Krasić.

Komentirajući nastup svjedoka vještaka Davora Stoinovića o obdukciji leševa u Ovčari kod Vukovara, Krasić je istakao da je Šešelj kao vrstan pravnik njegovo svjedočenje pretvorio u svjedočenje odbrane i Stoinović je opovrgao svjedočenje nekoliko svjedoka Tužilaštva koji su navodno bili očevici.