Slučaj Karadžić
0

Tužilaštvo namjerava saslušati 159 svjedoka

SRNA
Foto: AFP/POOL/File
Foto: AFP/POOL/File
Tužilaštvo Haškog tribunala namjerava da na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću sasluša 159 svjedoka, od kojih su za više od polovine zatražene neke zaštitne mjere, saopštila je danas zastupnik optužbe Hildegard Uerc-Reclaf.

Ona je na statusnoj konferenciji precizirala da je, od 119 svedoka koliko je kontaktirano, troje pristalo na im se zaštitne mjere ukinu ili izmijene, 88 je izričito tražilo zaštitne mjere, dok su nekim drugim svjedocima zaštitne mjere ranije odobrene u drugim predmetima koji se vode u Tribunalu.

U odgovoru na pitanje pretpretresnog sudije Iana Bomonija o procjeni koliko bi moglo da traje izvođenje dokaza optužbe, iznesena je procjena o 490 sati, odnosno više od godinu dana, ukoliko se bude radilo po pet dana u sedmici, po četiri sata dnevno. Bonomi je apelovao na tužioce da svoj dokazni postupak učine što ekonomičnijim, inače vijeće neće moći da se bavi optužbama i za zločine u Srebrenici i u Sarajevu. 

Povodom najava da će suđenje početi u septembru, Karadžić je ironično upitao da li se misli da septembar ove godine i da li je namjera da se radi "u dvije smjene", javlja dopisnik Srne iz Haga. 

"Meni su potrebni mjeseci samo da pregledam sav materijal koji mi je dostavljen i zato bi bilo dobro da znam za koju godinu se planira suđenje. Što se tiče obima optužnice, pitam se kako se Tužilaštvo upustilo u tako obiman posao. Ovo je ogroman proces i trajaće godinama“, upozorio je Karadžić.

On je najavio da će, iako je američka vlada osporila da mu je Richard Holbrooke u julu 1996. godine obećao krivični imunitet ukoliko se povuče iz javnog života, nastaviti da insistira na kontatku sa zvaničnicima koji mogu da potvrde da je postignut taj sporazum. 

Karadžićev tim još čeka na ranije zatraženi razgovor sa ministrom inostranih poslova Švedske Carlom Bildtom. Prema Karadžićevim rečima, Bildt je „voljan da komunicira, ali je Švedska sada zauzeta preuzimanjem predsjedavanja Evropskom unijom“.

Karadžić je saopštio da je od 24 države i dvije međunarodne organizacije tražio određene podatke neophodne za njegovu odbranu, ali da 18 nije dalo nikakav odgovor, pet je odgovorilo da će razmotriti zahtjeve, dok su tri odbile da dobrovoljno predaju materijal.

"Bojim se da će biti problema kada budemo tražili osjetljivije materijale, jer je ovo tek prvi talas mojih zahtjeva. Ukoliko države podržavaju rad Tribunala, onda moraju i da predaju materijal koji se traži, radi utvrđivanja istine“, naglasio je Karadžić. 

Sudija Bonomi najavio je da će, ukoliko to bude potrebno, iduća statusna konferencija biti održana 22. jula ili u avgustu ove godine.