Pobunjenički vođa Konga
0

Tužilaštvo ICC-a za Thomasa Lubanga traži 30 godina zatvora

FENA
Thomas Lubanga
Thomas Lubanga
Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (ICC) u Den Haagu Luis Moreno-Ocampo zatražio je u srijedu od sudskog vijeća da se Thomas Lubanga Dyilo, pobunjenički vođa iz Demokratske Republike Konga koji je proglašen krivim za primoravanje dece na ratovanje, osudi na 30 godina robije.

"Tužilaštvo traži od sudskog vijeća da osudi (Lubangu) na 30-godišnju kaznu zatvora", rekao je Ocampo sudijama pred Haškim sudom.

Odbrana, tužilaštvo i advokati žrtava izašli su u srijedu pred sudije kako bi razmotrili visinu kazne za utvrđenu Lubangovu krivicu.

Međunarodni krivični sud proglasio je Lubanga (52) krivim u martu za regrutovanje i korišćenje djece vojnika tokom rata u Demokratskoj Republici Kongo 1998-2003.

Patriotske snage za oslobođenje Konga koje je predvodio Lubanga, otimali su jedanaestogodišnjake i stariju djecu iz njihovih domova, škola i s fudbalskih igrališta i odvodili ih u kampove za vojnu obuku.

Lubanga, koji je uhapšen 2006. godine, bio je prvi osumnjičeni iz Afrike kojem se sudilo pred Haškim sudom, od kada je osnovan.