Norveški terorista
0

Tužilaštvo bi moglo utvrditi da Breivik nije krivično odgovoran

FENA
Anders Breivik
Anders Breivik
Norveško tužilaštvo je u petak izrazilo spremnost da pod određenim uvjetima utvrdi kako Anders Behring Breivik, koji je 22. jula izveo napade u Oslu u kojim je bilo 77 mrtvih, nije krivično odgovoran, što bi mu omogućilo da izbjegne zatvor i ode na prisilno psihijatrijsko liječenje.

U tom slučaju, ovaj ekstremni desničar bi bio gonjen prema odredbama koje se odnose na zločine što ih počine osobe koje nemaju razuma, izjavio je kraljevski tužitelj, zadržavajući pravo da promijeni stav ako se pojave novi elementi o mentalnom zdravlju Behringa Breivika.

"Na ovom nivou optužbe nisu se stekli uvjeti da se zatraži zatvorska kazna", navodi se u instrukciji koju je kraljevski tužilac uputio tužiteljima zaduženim za postupak.

Ma kakvi bili zaključci stručnjaka o mentalnom zdravlju Behringa Breivika, on će biti izveden pred norveški sud 16. aprila.

Na kraju suđenja, suci, koji imaju posljednju riječ, izjasnit će se o krivičnoj odgovornosti optuženog i o odgvovarajućoj kazni.

Drugo psihijatrijsko vještačenje Behringa Breivika je u toku, nakon što su dva prva stručnjaka, s mandatom suda u Oslu, izazvala prošle godine val indignacija u zemlji zaključivši da je on psihotičan i da ne bi trebalo da bude podložan kažnjavanju.