Svijet
0

Tužilaštva Srbije i Crne Gore potpisala sporazum o saradnji

FENA
Crnogorski vrhovni državni tužilac Vesna Medenica i tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević potpisali su danas u Podgorici Sporazum o saradnji u krivičnom gonjenju počinilaca krivičnih djela ratnih i zločina protiv čovječnosti i genocida.

Tim dokumentom regulira se razmjena dokaza, dokumenata i podataka u cilju efikasnijeg istraživanja, dokazivanja i kažnjavanja svih učinilaca krivičnih djela ratnog zločina, rekli su Medenica i Vukčević na konferenciji za novinare posle potpisivanja.

"Ratni zločini su problemi kojima se moramo baviti u Crnoj Gori, a kolege iz Beograda u tome imaju bogato i značajno iskustvo koje treba i nama da prenesu", rekla je Medenica novinarima.

Ona je kazala da je kancelarija za ratne zločine u Beogradu daleko ispred podgoričke, tako da crnogorski istražitelji od njih mogu dosta naučiti.

"Nismo slučajno sklopili sporazum sa njima, nego da bismo imali dobru saradnju u domenu dokaza u primjeni načelnih prava. Očekujem da ćemo imati uspješnu saradnju i razmjenu dokaza i dokumenata," rekla je Medenica.

Srpski tužilac za ratne zločine Vukčević izrazio je zadovoljstvo zbog sklapanje sporazuma, poručivši svim počiniocima tih krivičnih djela da "državne granice neće biti prepreka da se pronađu osumnjičeni za ratne zločine u Crnoj Gori i Srbiji".

"Suđenje za ratne zločine u državnim organima Crne Gore i Srbije veoma je bitno i zbog toga moramo da pokažemo međunarodnoj zajednici da imamo profesionalno sudstvo koje to može obaviti", kazao je Vukčević.

On je ocijenio da je potpisivanjem sporazuma sa crnogorskim tužilaštvom poslana poruka svima da granice neće biti barijere i da za one koji su počinili ratne zločine nema sigurnog mjesta, već da će odgovarati za ono što su počinili i da se od pravde ne mogu sakriti.

Medenica je s vršiocem dužnosti Republičkog javnog tužioca Srbije Slobodanom Radovanovićem danas u Podgorici potpisala Memorandum o ostvarivanju i unapređivanju međusobne saradnje u borbi protiv svih oblika teškog kriminala, javio je Tanjug.

"Sporazum nam omogućuje efikasnu razmjenu svih dokaza, podataka i informacija što će uticati na efikasnu borbu protiv trgovine drogom, međunarodnog terorizma i protiv svih drugih oblika organiziranog i teškog kriminala" kazao je Radovanović.

On je kazao da Srbija i Crna Gora imaju potrebu da sarađuju u domenu borbe protiv nacionalnog kriminala, ali i u domenu transfera dokumenata između tužilaštva i sudskih organa.

"Moramo se ispomagati da bismo imali kvalitetne dokaze, jer jedino tako možemo ostvariti dobre rezultate", rekao je Radovanović.