ICTY
0

Tužilac traži doživotni zatvor za Milana i Sredoja Lukića

FENA
Tužilac Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Dermot Groome zatražio je da Milan i Sredoje Lukić, kojima se sudi za ubistvo 150 bošnjačkih civila tokom rata u BiH, provedu ostatak života u zatvoru, saopćila je u petak Pres služba ICTY-a.
  • S obzirom na izuzetno teške zločine, optužba traži da oni dobiju takve kazne da ostatak života provedu u zatvoru, napisao je tužilac Dermot Groome u dokumentu dostavljenom ICTY-u nekoliko dana pred završetak sudskog procesa Milanu i Sredoju Lukiću, prenosi AFP.

Naglašavajući da doživotna zatvorska kazna varira zavisno od zemlje gdje osuđeni izdržavaju svoje kazne, tužilac je zatražio od sudaca da izreknu kaznu od 70 godina zatvora ili doživotni zatvor.

Odbrana Milana i Sredoja Lukića, koja zastupa da nisu krivi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, traži njihovo oslobađanje.

Posljednja rasprava sudskog procesa, koji je počeo 9. jula 2008., trebalo bi biti završena u utorak. Nije još utvrđen datum za izricanje presude, saopćila je Pres-služba ICTY-a.

Milan i Sredoje Lukić bili su vođa i pripadnik "Bijelih orlova", paravojne grupe bosanskih Srba iz Višegrada.

Po tužiocu Groomeu, oni su odgovorni za smrt gotovo 150 bošnjačkih civila koji su živi spaljeni i za premlaćivanje mnogobrojnih zatvorenika.