Stavio proteze i otišao da puca
26

FOTO / Tužilac Pistoriusu: Ubili ste nenaoružanu i nevinu ženu

Klix.ba
Oscar Pistorius (Foto: Arhiv/AFP)
Oscar Pistorius (Foto: Arhiv/AFP)
Slavni južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius ponovo se danas pojavio na sudu na suđenju za ubistvo Reeve Steenkamp 14. februara u njihovom domu u Pretoriji.

Na ročištu su objavljeni detalji optužnice prema kojima se dvostruki amputirac naoružao, ustao, stavio proteze na noge, prešao sedam metara i potom u vrata kupaonice ispalio četiri hica.

Tri metka pogodila su Steenkamp u kupaonici, a Pistorius je potom razvalio vrata i žrtvu odnio niz stepenice. Tužilac je rekao da je usmrtio "nenaoružanu i nevinu ženu".

Djevojka je navodno u njegov dom došla oko šest sati popodne i donijela je torbu sa stvarima s namjerom da prenoći.

Dvadesetšestogodišnjak je rekao kako je pucao jer je mislio da je provalnik, a danas ga je tužilac pitao zašto bi se provalnik zaključao u kupatilo.

Pri dolasku u sud Pistorius je u policijskom autu bio pokriven crnom dekom. U sudnici je plakao.

Policijskom istragom obuhvaćene su i poruke na iPadu ubijene, jer je navodno u ranim jutarnjim satima primila poruku koja je možda izazvala njenu svađu s optuženim. Tablet je pronađen na podu kupaonice i zajedno s mobitelima Pistoriusa i Steenkamp jedan je od predmeta istrage.

Rodbina je ispratila kovčeg s tijelom ubijene u krematorij (Foto: AFP)
Rodbina je ispratila kovčeg s tijelom ubijene u krematorij (Foto: AFP)
Za danas je zakazana sahrana ubijene djevojke, kojoj će prisustovati rodbina i prijatelji. Porodica Steenkamp traži od Pistoriusa da kaže istinu, jer žele znati šta se desilo s njihovim "prelijepim anđelom".

"Sve što tražimo su odgovori zašto se ovo moralo dogoditi, zašto je naša prelijepa kćerka morala umrijeti na ovaj način", kazala je Reevina majka June.