Svijet
0

Tužilac ICC-a zatražio izdavanje naloga za hapšenje Gadafija

FENA
Moamer Gadafi (Foto: Reuters)
Moamer Gadafi (Foto: Reuters)
Tužilac Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Haagu izjavio je u ponedjeljak da je zatražio da se izdaju nalozi za hapšenje libijskog vođe Moamera Gadafija, njegovog sina Seifa el-Islama i šefa obavještajnih službi Abdullaha el-Senusija zbog zločina protiv čovječnosti.

"Na temelju prikupljenih dokaza, ured tužioca je zatražio izdavanje naloga za hapšenje Moamera Gadafija, Seifa el-Islama i Abdullaha el-Senusija", izjavio je tužilac Moreno-Ocampo na konferenciji za štampu u Haagu, gdje je sjedište Suda, prenio je AFP.

Sudije ICC-a mogu odlučiti da prihvate zahtjev tužioca, da ga odbace ili da od ureda tužioca zatraže dodatne informacije.

Moreno-Ocampo, kojem se 26. februara obratilo Vijeće sigurnosti UN-a, objavio je 3. marta otvaranje istrage o zločinima protiv čovječnosti počinjenim u Libiji od polovine februara, koja se odnosi na osam osoba, među kojim su Moamer Gadafi i tri njegova sina.

Otkako je polovinom februara počela pobuna u Libiji, u neredima je bilo više hiljada mrtvih, po riječima tužioca ICC-a, a skoro 750.000 osoba je pobjeglo, prema podacima UN-a.

U Tripoliju su unaprijed rekli da će ignorirati odluku tužioca i sudija ICC-a u Hagu.

Libija, kao i mnoge afričke zemlje i SAD, nije potpisala Rimski statut o osnivanju Međunarodnog krivičnog suda u Haagu.