Svijet
0

Tusk ne isključuje vojnu operaciju u Libiji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk nije isključio u ponedjeljak evropsku vojnu operaciju u Libiji, ali je ocijenio da ona treba da proizađe iz "dugoročnog plana" za stabliziranje zemlje.

"Najjednostavnije je angažirati vojna sredstva u operaciji održavanja mira, uz zeleno svjetlo Vijeća sigurnosti UN-a", kazao je on u intervjuu za pet evropskih dnevnih novina, među kojim je francuski Le Figaro.

"To je iskustvo koje smo već imali prije četiri godine. Zato sam ubijeđen da nam ovaj put treba dugoročni plan osim jednostavne vojne intervencije", kazao je on i dodao da je to "također mišljenje u Washingtonu".

Tusk je precizirao da će otići u nekoliko zemalja u regiji s visokom predstavnicom evropske diplomacije Federicom Mogherini, poslije evropskog samita u čevrtak i petak, kako bi razgovarali o haotičnoj situaciji u Libiji.

"Pitanje Libije tiče se ne samo EU nego i Turske, Egipta, Tunisa i SAD-a. Bez perspektive za stabilnost u Libiji, nećemo riješiti problem izbjeglica koji dolaze u Evropu preko ove zemlje", izjavio je on za poljski dnevni list Gazeta Wyborcza.

Diplomatska služba EU dala je prijedloge za intervenciju. Ona zastupa ideju o misiji za osiguravanje nekih osjetljivih mjesta kao što su aerodromi i vladine zgrade, o nadziranju eventualnog primirja ili raspoređvanju brodova uz libijske obale.

O ovim prijedlozima razgovaraju u ponedjeljak evropski ministri vanjskih poslova na redovnoj mjesečnoj sjednici u Briselu.

Francuska i Italija bore se za globalno političko rješenje u Libiji, prije svake vojne intervencije.