Svijet
0

Tusk će u petak biti zvanično imenovan za premijera Poljske

FENA
Donald Tusk (50), šef pojskih liberala pobjednika parlamentarnih izbora od 21. oktobra, u petak će biti zvanično imenovan na dužnost premijera, saopćio je ured poljskog predsjednika.

"Predsjednik Lech Kaczynski imenovat će u petak šefa liberalne Građanske platforme Donalda Tuska na mjesto premijera", izjavio je predsjednikov savjetnik Michal Kaminski.

Nešto ranije tokom dana, Donald Tusk je izjavio da će, ako ove sedmice bude imenovan, sastaviti svoju vladu već sljedećeg utorka.

Prije dvije sedmice, liberalna stranka Građanska platforma je ubjedljivo pobijedila konzervativnu stranku Prava i pravde blizanaca Kaczynski, koji su na vlasti već dvije godine.

Sa 209 poslaničkih mjesta od 460, Građanska platforma nema većinu tako da je Tusk izabrao da se ujedini sa seljačkom strankom PSL Waldemara Pawlaka, koja je već njegov partner u nekim regionima. Obje strane zajedno imaju 240 poslaničkih mjesta.

Prema poljskom ustavu, predsjednik Republike ima 15 dana, računajući od prve sjednice Diete, donjeg doma, da ponovo imenuje premijera i sve članove njegovog kabineta.