Ankara pohvaljena, ali...
0

Turskoj za članstvo u EU potreban novi ustav

SRNA
Ankara
Ankara
Turska može da ubrza integracije sa EU ukoliko usvoji novi ustav, navodi se u u nacrtu godišnjeg izvještaja EU o zemljama koje žele da postanu njene članice.

Ankara je u dokumentu dobila pohvale zbog načina na koji je u septembru usvojila amandmane na važeći ustav, uključujući reformu najvišeg suda, kako bi smanjila uticaj vojske.

    U izvještaju se sugeriše da je Turskoj, ipak, potreban novi ustav, kak bi se u zemlji učvrstio demokratski proces poslije državnog udara 1980. godine. Armija je od 1960. godine četiri puta smijenila izabranu vlast.

    "Novi civilni ustav pružio bi čvrstu osnovu za dalje jačanje demokratije u Turskoj, u skladu sa evropskim standardima i kriterijumima za ulazak u Uniju", piše u izvještaju.

    Turska je kritikovana zbog problema u poštovanju vjerskih prava, te prava žena i sindikata, kao i zbog "ograničenih rezultata" u rješavanju kurdskog pitanja.

    U izvještaju se potvrđuje da je zvanična Ankara "nastavila da izražava javnu podršku" razgovorima o ujedinjenju Kipra pod okriljem UN, ali i napominje da "nije bilo napretka u normalizaciji bilateralnih odnosa" sa Kiprom.

    Turska je počela razgovore o ulasku u EU 2005. godine, ali taj proces teče sporo zato što se Francuska, Njemačka i Austrija protive ulasku ove muslimanske zemlje u evropski blok.