Svijet
4

Tursko oružje u Siriji: Erdogan javno prijeti časopisu Cumhuriyet

FENA
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA)
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je javno zaprijetio represijama časopisu koji je objavio snimke koje sugeriraju isporuku Ankare oružja sirijskim ekstremističkim pobunjenicima, sedmicu prije parlamentarnih izbora 7. juna.

"Mislim da će osoba koja je napisala ovaj članak platiti cijenu za ovo (...), ja neću ostaviti da prođe nekažnjeno", izjavio je Erdogan.

Turski opozicijski list Cumhuriyet je objavio fotografije i video koji prikazuju minobacač i sanduke municije sakrivene ispod lijekova u kamionima koje je zvanično uputila jedna humanitarna organizacija, koje je u januaru 2014. godine otkrila turska žandarmerija u blizini Sirije.

Ovaj slučaj se pretvorio u politički skandal kada su zvanična dokumenta objavljena na internetu pokazala da kamioni turskih obavještajnih službi (MIT) prevoze oružje i municiju namijenjenu sirijskim islamističkim pobunjenicima koji su u ratu s predsjednikom Bašarom el-Assadom, crnom ovcom Ankare.

Osumnjičen od zapadnih saveznika da podržava ove pokrete, od kojih i džihadističku grupu Islamska država (IS), islamsko-konzervativni režim to i dalje demantira.

"Ove klevetničke tvrdnje i ova nelegalna operacija protiv MIT-a predstavljaju izvjestan način špijunaže. Ovaj časopis je također umiješan u ovu aktivnost špijunaže" ponovio je u nedjelju navečer Erdogan.

U razgovoru s novinskom agencijom AFP Ahmet Davutoglu je ocijenio ove tvrdnje Cumhuriyeta "izbornim manipulacijama".

Glavni urednik časopisa Can Dundar, reagirao je u ponedjeljak na Twitteru parodirajući prijetnje šefa države. "Osoba koja je počinila zločin će platiti tešku cijenu. Nećemo ostaviti da prođe nekažnjeno", napisao je on.

Predsjednik Erdogan pripisuje odgovornost za slučaj kamiona MIT-a organizacije imamu Fethullahu Gulenu, jednom od njegovih bivših saveznika kojega on optužuje od zime 2013. godine da želi svrgnuti vladu.