Svijet
0

Turski Ustavni sud: Zabrana Twittera kršenje prava na slobodu govora

FENA
Turske Službene novine objavile su u četvrtak presudu Ustavnog suda koja navodi da je blokiranje pristupa Twitteru kršenje prava na slobodu izražavanja i individualnih prava čime se dodatno vrši pritisak na telekomunikacijske vlasti da ukinu zabranu.

Turska je blokirala pristup Twitteru 21. marta nakon što je premijer Recep Tayyip Erdogan rekao da će "iskorijeniti" ovu društvenu mrežu nakon niza anonimno postavljenih audio snimaka koji su navodno imali za cilj otkrivanje korupcije u njegovim unutrašnjim krugovima nekoliko dana uoči izbora.

Sada je presuda objavljena u službenoj državnoj novini i očekuje se da će telekomunikacijske vlasti razmotriti poziv suda da ukine zabranu koja je uzrokovala ljutnju javnosti i globalnu osudu.

Ustavni sud je u srijedu saopćio presudu i poslao je Turskoj upravi za telekomunikacije i ministarstvu transporta, koji je također zaduženo za telekomunikacije, prenio je Reuters.

Sud je primio nekoliko zasebnih žalbi kojima se dovodi u pitanje zabrana, uključujući i žalbu zamjenika predsjednika glavne opozicione stranke CHP i istaknutog pravnog akademika.

Erdoganovi kritičari smatraju zabranu posljednom u nizu autoritarnih mjera s ciljem suzbijanja korupcijskog skandala koji je jedan od najvećih izazova za njegovu 11-godišnju vladavinu.

Tehnološki osviješteni Turci su ubrzo nakon uvođenja zabrane pronašli alternativna rješenja, a internetski analitičari ističu da je došlo do porasta objavljenih tvitova otkako je zabrana uvedena.