Svijet
27

Turski sud izdao nalog za Gulenovo hapšenje

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Sud u Istanbulu izdao je danas formalni nalog za hapšenje Fetullaha Gulena, koji živi u egzilu u Pennsylvaniji, a kojeg zvanična Ankara optužuje za pokušaj vojnog udara 15. jula, javile su agencije.

Ankara još nije uputila formalni zahtjev za Gulenovo izručenje, ali bi nalog za hapšenje mogao biti uvod u to, javlja AP, uz podsjećanje da Washington od Ankare tražio dokaze o Gulenovoj umiješanosti u pokušaj puča.

U pokušaju vojnog puča je ubijeno više od 270 ljudi.

Turska vlada tvrdi da je Gulen organizirao neuspjeli pokušaj udara koji su izveli odmetnički pripadnici turske vojske i traži da on bude izručen Turskoj.

Ankara je Gulenov pokret označila kao terorističku organizaciju, a on je nekadašnji saveznik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Gulen je porekao bilo kakvu umiješanost u pokušaj puča.

Turska vlada je pokrenula opsežnu akciju sa ciljem razbijanja Gulenovog pokreta, koji ima mrežu škola, dobrotvornih organizacija i međunarodnih kompanija.

Skoro 70.000 ljudi u Turskoj je suspendirano s posla zbog sumnje da su povezani sa Gulenovim pokretom.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, tokom obraćanja u srijedu na otvaranju vanrednog vjerskog vijeća „Jedinstvo, solidarnost i perspektiva protiv udara od 15. jula i korištenja religije“, naveo je kako je svako ko „nastavlja prihvatati zablude šarlatana i teroriste iz Pennsylvanije [Fethullah Gulen] prihvatio posljedice“, te kako je vrijeme za borbu protiv njegove grupe, a ne za sumnjanje u njene namjere.