Svijet
2

Turski slijepi putnik se sakrio u dijelu aviona za prtljag i preminuo od hladnoće

Klix.ba
Himet Komur iz Turske preminuo je od hladnoće nakon što se ušunjao u putnički avion koji je letio za Veliku Britaniju kako bi vidio svoju djevojku.

Komur je ušao u dio aviona British Airwaysa koji je namijenjen za prtljag, a u kojem se temperatura spusti na minus 60 stepeni pri velikoj visini. Želio je vidjeti svoju djevojku Lisu de Silvu koja živi u Londonu, ali nije imao novca da plati put.

Njegovo beživotno tijelo pronašlo je osoblje British Airwaysa na Heathrow aerodromu nakon četverosatnog leta iz Istanbula. Ljekari su utvrdili da mu je mozak bio teško oštećen zbog izloženosti tako niskim temperaturama i da je preminuo od toga.

Dva mjeseca prije smrti, koja se dogodila u julu 2013. godine, De Silva ga je posjetila u Turskoj. Molio je da se preseli kod njega u Istanbul, ali je ona odbila. "Jednom je rekao kako nema novca i ja sam mu poslala 60 funti. Htio je izvaditi vizu da dođe kod mene. Poslao mi je fotografiju svog pasoša i znala sam da nije ispravan", rekla je De Silva.

Prije puta poslao joj je e-mail u kojem je napisao da je voli.

"Pokušala sam ga zaustaviti ali nisam mogla ništa učiniti", kazala je plačući.

U izjavi British Airwaysa kazali su da su pronašli Komura kada je menadžer kazao kako je vidio "ljudsko stopalo i odjeću koja je visila iznad". Nosio je vunenu kapu i bijele rukavice.

"Nije utvrđeno kako je ušao u avion, ali dokazi govore kako je bio volonter na aerodromu. Zaključujem da je smrt bila slučajna", rekao je inspektor Coron Jeremy Chipperfield.

Njegov brat Kazim, koji također živi u Londonu, kazao je da nije vidio svog brata 15 godina.

"Imao je problema s majkom i rođacima. Moj brat je bio avanturista", rekao je Kazim.

Detalji ovog slučaja koji se dogodio u julu 2013. godine izneseni su danas na suđenju koje se odvija na sudu u Londonu.