Svijet
0

Turski premijer pozvao vojsku da se ne miješa u politiku

FENA
Foto: AP;
Foto: AP;
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan, nakon višemjesečnih napetosti između vlade i sekularne vojske, pozvao je vojsku da se ne miješa u politiku zemlje.

"Hajde da ne miješamo turske oružane snage u politiku. Pustimo ih da ostanu gdje jesu. Sve naše institucije obavljaju svoje dužnosti u skladu s onim što je propisano ustavom", rekao je Erdogan u ponedjeljak uvečer u intervjuu televizijskom Kanalu D.

"Ako ih uvučemo u politiku, zbog čega smo mi onda ovdje? Za nas su oružane snage svetinja. One zauzimaju posebno mjesto", dodao je turski premijer.

Erdogan je ovo izjavio neposredno nakon što je ministar vanjskih poslova Abdullah Gul u ponedjeljak u parlamentu osvojio najveći broj glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora, ali nije dostigao dvotrećinsku većinu potrebnu da bi postao novi turski predsjednik.

Vojska, koja je tokom posljednjih 50 godina uspjela srušiti četiri vlade, protivi se postavljenju Gula na mjesto šefa države, podsjetila je agencija Reuters.

Vojska i sekularna elita spriječile su u prvom pokušaju u aprilu Gula, koji ima islamističku prošlost, da postane predsjednik Turske, što je dovelo do vanrednih parlamentarnih izbora u julu s ciljem da se razriješi pat-pozicija na političkoj sceni.