Svijet
0

Turski premijer Davutoglu vratit će mandat predsjedniku Erdoganu

FENA
Ahmet Davutoglu (Foto: EPA)
Ahmet Davutoglu (Foto: EPA)
Turski premijer i predsjednik Stranke pravde i razvoja (AK Partije) Ahmet Davutoglu vratit će mandat za formiranje vlade turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu nakon što nisu uspjeli pregovori o formiranju koalicije.

Erdogan i Davutoglu danas će se u 18:30 sati sastati u predsjedničkoj palači u Ankari, saopćeno je iz ureda Davutoglua, a prenosi agencija Anadolija.

Parlamentarni izbori u Turskoj održani su 7. juna. Erdogan je od Davutoglua zatražio 9. jula da formira novu vladu. Od tada, četiri partije koje imaju svoje zastupnike u parlamentu - AK Partija, Republikanska narodna partija (CHP), Nacionalna narodna partija (MHP) i Narodna demokratska stranka (HDP) - pokušavale su postići koalicioni sporazum.

AK partija započela je razgovore sa CHP-om 13. jula, a nakon mjesec dana pregovora, saopćeno je kako razgovori nisu urodili plodom. Davutoglu je potom pregovarao sa MHP-om gdje također nije postignut kompromis.

Budući da rok za formiranje vlade ističe 23. augusta, Erdogan ili parlament odlučit će da li će biti raspisani novi izbori.