Svijet
0

Turski predsjednik zatražio ukidanje sankcija sjevernom Kipru

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Turski predsjednik Abdullah Gul došao je u utorak tokom svog prvog putovanja u inozemstvo u turski dio Kipra, gdje je zatražio ukidanje sankcija ovom entitetu koji je jedino Ankara priznala.

Gula je na međunarodnom aerodromu u Ercanu dočekao lider turskog dijela Kipra Mehmet Ali Talat, "predsjednik" Turske Republike Sjeverni Kipar.

Gul je "pozvao međunarodnu zajednicu da odmah ukine nepravedni ekonomski embargo za turski dio Kipra i da ispuni svoja obećanja".

Gul je naglasio da je turska strana učinila "više nego što je potrebno za pravedno, trajno i globalno rješenje kiparskog pitanja".

Kiparsko ministarstvo vanjskih poslova je Gulovu posjetu prezentiralo kao "novu ilegalnu akciju Turske i tešku provokaciju jednoj članici Evropske unije".

Kipar je podijeljen na dva dijela nakon intervencije turske vojske na sjeverni dio otoka 1974. godine, koja je bila odgovor na državni udar grčkokiparskih ultranacionalista koji su htjeli da pripoje otok Grčkoj.

Okupacija sjevernog dijela otoka i jednostrano proglašenje Turske republike Sjeverni Kipar 1983. godne dovelo je do trgovinske izolacije sjevera.