Svijet
0

Turski predsjednik protiv referenduma u vezi s maramom

FENA
Turski predsjednik Abdullah Gul izjavio da neće raspisati referendum zbog prijedloga vlade da se ukine zabrana nošenja marama na državnim univerzitetima, što je inače podijelilo naciju.

Vlada je uz podršku opozicijske Partije nacionalističkog pokreta (MHP) podnijela ustavni amandman u kome se predlaže ukidanje zabrane nošenja marama na državnim univerzitetima. Parlament bi o tome trebalo da se izjasni tokom ove sedmice i prema broju poslanika taj prijedlog će sigurno biti usvojen.

Predsjednik Gul je u razgovoru s grupom pisaca izjavio da u ovakvim slučajevima ne treba raspisivati plebiscit, kako to predlaže opozicija, prenosi u utorak istanbulski "Milliyet".

Šef države, inače, ima profundamentalističku biografiju i njegova supruga uvijek nosi maramu zbog čega je svojevremeno izbačena s fakulteta u Ankari.

U sekularističkim strukturama i opoziciji već organiziraju proteste protiv ove inicijative koja je podijelila zemlju.

Proteklog vikenda na ulice Ankare, Izmira i još nekih gradova izašlo je više od stotinu hiljada demonstranata. Oni optužuju vladu, koja ima islamističke korijene, da želi izbrisati granice između vjere i države i vratiti zemlju u šerijatsku prošlost.

Prema sada važećem ustavu nošenje marama je zabranjeno u državnim službama i na univerzitetima. Vlada se nije usudila da previše izaziva i predložila je da se to ograničenje ukine zasad samo na fakultatima. Mnogi strahuju da će se to uskoro proširiti i na državnu administraciju, pravosuđe i bolnice.

Vodeća opozicijska Republikanska narodna stranka (CHP) najavila je da će ovo pitanje pokrenuti pred ustavnim sudom, koji je inače poznat po tome što je tradicionalno pobornik moderne turske republike.