Svijet
3

Turski predsjednik Gul: Nemoguće je zatvoriti platforme poput Twittera

Anadolija
Abdullah Gul
Abdullah Gul
Turski predsjednik Abdullah Gul kazao je da je prema zakonima nemoguće zatvoriti platforme poput Twittera, već da je moguće zatvoriti određene stranice, odnosno profile na društvenim mrežama, ukoliko se ti profili koriste u ilegalne svrhe, javlja Anadolu Agency (AA).

"Kao što ste vidjeli, Twitter nije zatvoren. Potrebno je uspostaviti zdrav dijalog sa komunikacijskim firmama poput Twittera i drugim, jer s vremena na vrijeme, mogući su problemi ove vrste", rekao je Gul.

On je odgovorao na pitanje novinara na aerodromu, prije polijetanja za Holandiju, gdje će prisustvovati Samitu o nuklearnoj sigurnosti.

Gul je podsjetio da se sastao sa predstavnicima Applea, Googlea, Facebooka, Twittera i drugih velikih kompanija, tokom svoje posjete Sjedinjenim Američkim Državama u 2012. godini. On je kazao da očekuje početak dijaloga kako bi se riješila ova neslavna situacija s Twitterom.

"Postoje određeni legitimni zahtjevi Turske. Nadam se da će biti pokrenut dijalog kako bi se riješila ova situacija i da će zahtjevi Turske biti razumno prihvaćeni. Vjerujem da će ovaj problem biti riješen ubrzo", poručio je turski predsjednik.

On je kazao kako Twitter nema svoje predstavnike u Turskoj, te da je sada formiran kanal komunikacije. Ističući kako su neki zahtjevi Turske bili u vezi s fizičkim licima i sa stavovima koji su daleko od slobode govora ili mišljenja, Gul je rekao kako očekuje da će predstavnici Twittera prihvatiti te zahtjeve s razumijevanjem, te da će poduzeti potrebne mjere.

Gul je zatim otputovao u Holandiju, gdje će se sastati i s kraljem Willemom Alexanderom.