Zbog karikatura poslanika
0

Turski dužnosnik protiv kandidature Rasmussena

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Turski čelnik stranke na vlasti, zemlje članice NATO-a, izrazio je u utorak svoje protivljenje imenovanju danskoga premijera Andersa Fogha Rasmussena na čelo NATO-a zbog spora vezanog za karikature poslanika Muhammeda.

"Za nas nije prihvatljivo da imamo na čelu NATO-a osobu kojoj bezobzirno nedostaje poštovanje za naša vjerska opredjeljenja i svete vrijednosti", rekao je Suat Kiniklioglu, potpredsjednik Stranke pravde i razvoja (AKP) za novinsku agenciju Anadolija.

Rasmussen je za Tursku problematična osdoba, rekao je Kiniklioglu, poslanik zadužen za vanjske poslove unutar svoje stranke.

Kiniklioglu je posebno naveo aferu s karikaturama poslanika Muhameda, čije je objavljivanje u jednom danskom listu izazvalo veliko negodovanje u muslimanskom svijetu. Rasmussen je tada branio satirične crteže u ime slobode izražavanja.

Osim toga, dodao je turski politički zvaničnik, Rasmussen je postao poznat po protivljenju za priključenje Turske u Evropsku uniju i njegovom odbijanju da zabrani jednom prokurdskom televizijskom kanalu da se emitira iz njegove zemlje.

Turska je kao i SAD tražila da se u Kopenhagenu zabrani kanal Roj TV koji, prema Ankari, instrumentalizira Radnička partija Kurdistana (PKK).

Danski premijer izgleda ipak ima sve šanse da postane sljedeći generalni sekretar NATO-a, izgleda da i SAD podržava njegovu kandidaturu, prema izjavama jednog diplomate NATO-a AFP-u.

Turska vlada premijera Recepa Rayyipa Erdogana nije još objavila svoj zvaničan stav o nasljedniku za mjesto generalnog sekretara NATO-a, koji će zamijeniti Holanđanina Jaap de Hoop Scheffera u julu ove godine.