Svijet
0

Turski borbeni avioni napali sjever Iraka nakon optužbi Ankare protv Kurda

FENA
Turski borbeni avioni u ponedjeljak su napali logore kurdskih militanata u sjeverom Iraku nakon što je 37 ljudi ubijeno u napadu autobombom u Ankari za koji sigurnosni zvaničnici tvrde da je izvela žena koja se bori na strani Radničke partije Kurdistana (PKK).

Nedjeljni napad, izveden u prometnom saobraćajnom čvorištu nekoliko stotina metara od ministarstava pravde i unutrašnjih poslova, drugi je takav napad u admninistrativnom središtu turske prijestolnice u manje od mjesec dana.

Sigurnosni zvaničnici saopćili su Reutersu da je članica zabranjene PKK, koja predvodi trodecenijsku pobunu za kurdsku autonomiju na jugoistoku Turske, jedna je od dvoje osumnjičenih počinilaca. Policijski izvor izjavio je da je njena odrubljena ruka pronađena 300 metara od mjesta napada.

Dokazi do kojih je policija došla ukazuju da je ona rođena 1992. godine i da dolazi iz istočnog grad Karsa u blizini jermenske granice, i da se pridružila militantnoj grupi u 2013. saopćili su oni.

Nasilje je buknulo na turskom većinski kurdskom jugoistoku zemlje otkako je dvoipogodišnje primirje s PKK propalo u julu prošle godine. Militanti su uglavnom usmjerili napade na snage sigurnosti u jugoistočnim gradovima, od kojih je u mnogima uveden policijski sat.

Napadi u Ankari i Istanbulu u prošloj godini, i aktivnosti Islamske države kao i kurdskih boraca, povećali su, međutim, brige među NATO saveznicama koje smatraju tursku stabilnost vitalnom za suzbijanje nasilja u susjednim Siriji i Iraku. Predsjednik Tayyip Erdogan također nastoji da odbaci svaku sugestiju da on jedva uspijeva da održi sigurnost.

"Uz snagu naše države i mudrost našeg naroda mi ćemo iščupati korijenje te terorističke mreže koja napada naše jedinstvo i mir", naveo je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na Twitteru.

Turska vojska saopćila je da je 11 borbenih aviona napalo 18 ciljeva u sjevernom Iraku u ponedjeljak ujutru, među kojima i skladišta s municijom i skrovišta. PKK ima baze u planinama na sjeveru Iraka, kontrolirajući operacije s druge strane granice u Turskoj.

Dvadesetčetverosatni policijski sat uveden je u tri jugozapadna grada u cilju izvođenja operacija protiv kurdskih militanata, saopćili su lokalni zvaničnici. Mnogi mještani napustili su gradove očekujući vojne operacije.