Svijet
0

Turski avioni bombardirali baze PKK-a

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Turski borbeni avioni bombardirali su skrovišta pobunjenika Radničke stranke Kurdistana (PKK) kasno u subotu uvečer u sjevernom Iraku, saopćila je vojska.

Navodi se da su avioni "uspješno" pogodili baze PKK-a u pećinama na području Avasin-Basyan i vratili se u bazu, javio je BBC.

Turska vojska nije saopćila detalje o žrtvama.

Turska optužuje PKK-ove pobunjenike da koriste skrovišta u sjevernom Iraku kako bi se borili za samostalnost na većinskome kurdskom jugoistoku Turske.

Meta bombardiranja je bila gerilska grupa koja je, prema navodima turske vojske, pripremala napad na turske mete, prenio je Reuters.

Okršaji na jugoistoku Turske pojačani su proteklih sedmica, a nekoliko turskih vojnika poginulo je u eksploziji mina u planinskom području koje graniči s Irakom.

Turska vojska je u februaru izvela ofanzivu na pripadnike PKK-a na sjeveru Iraka, ali je otada ograničila prekogranične napade na zračne operacije.

Ankara optužuje PKK za smrt više od 40.000 ljudi od 1984. godine, otkad je ta separatistička grupa pokrenula kampanju za uspostavljanje nezavisne kurdske države na istoku Turske.

SAD, EU i Turska uvrstile su PKK na spisak terorističkih organizacija.