Svijet
1

Turska želi oštriju kontrolu nad Twitterom

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Turska vlada tražila je od čelnika Twittera da otvore kancelariju u Turskoj kako bi bilo lakše doći do predstavnika kompanije.

I Twitter i Facebook su korišteni za širenje informacija tokom nedavnih protesta protiv vlade u Turskoj, a nekoliko desetaka korisnika Twittera je uhapšeno nakon protesta. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan Twitter je prethodno opisao kao pošast.

U četvrtak je ministar transporta i komunikacija Binali Yildirim rekao: "Kada se traži informacija, želimo vidjeti nekoga u Turskoj ko nam je može dati. Treba nam sagovornik kojem možemo poslati naše žalbe i koji može reći da li smo upravu ili ne", kazao je on, piše BBC, navodeći kako ni Facebook ni Twitter trenutno nemaju kancelariju u Turskoj, a građani su ih dosta koristili tokom protesta, kada su glavni turski mediji malo ili nimalo pokrivali taj događaj.

Iako su predstavnici turske vlade naveli kako imaju nešto bolju saradnju sa Facebookom, iz ove su kompanije naveli da nisu odavali podatke korisnika vladi, ali jesu ugasili neke profile vezane za aktivizam u Turskoj.