Ahmet Davutoglu
0

"Turska želi miran Balkan"

FENA
Ahmet Davutoglu
Ahmet Davutoglu
Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu rekao je u četvrtak da će Turska preduzeti sve neophodne korake da doprinese stabilnosti, prosperitetu i sigurnosti na Balkanu.
  • Turska će preduzeti sve neophodne korake. Odnosi sa Srbijom su posljednjih godina veoma napredovali i Turska je zadovoljna, rekao je Davutoglu.

  • Međutim, obje strane znaju da postoje razlike u mišljenju o Kosovu između Srbije i Turske. Turska je bila prva zemlja koja je priznala Kosovo i podržala tu zemlju, rekao je šef turske diplomatije.

On je, kako prenosi turski dnevnik Hürriyet, poručio da iako dvije zemlje imaju različite stavove, one su ih tokom sastanka Davutoglua sa srpskim predsjednikom Borisom Tadićem i šefom diplomatije Vukom Jeremićem "razmijenili na prijateljski način".

  • Turska je do sada veoma pridonijela miru na Balkanu. Mi imamo jedno uvjerenje o Balkanu: da to više neće biti region koji će biti pamćen po krizama, ocijenio je Davutoglu.

On je dodao da veliku šansu razvoju Balkana osiguravaju upravo lideri zemalja na tom evropskom poluostrvu.

  • Kada pogledamo lidere Balkana, vidimo da su skoro svi predsjednici profesori, s visokim obrazovanjem. Možda su najobrazovaniji lideri u Evropi upravo na Balkanu. To je šansa za Balkan. Između njih je uspostavljen veoma pozitivan odnos. Veoma vjerujemo u budućnost Balkana, rekao je Davutoglu.

On je najavio da će se u petak u New Yorku sastati sa šefovima diplomatija Srbije i BiH. Delegacije tih zemalja prisustvuju ovogodišnjem zasjedanju Generalne skupštine UN-a, u okviru koje je u četvrtak počela glavna debata, prenose agencije.