Blizu izbjegličkog kampa
0

Turska vojska organizira vojne vježbe na granici sa Sirijom

FENA
Turska vojska treba u srijedu započeti vježbe u pokrajini Hatay (na jugu zemlje, graničnom dijelu sa Sirijom), gdje je 7.000 Sirijaca prije šest mjeseci pobjeglo od gušenja protuvladinih demonstracija i tu našlo spas, saopćilo je vojno zapovjedništvo.

Ove vježbe "mobilizacije“, koje su ranije predviđene, nastavit će se do 13. oktobra u gradu Iskenderunu, izneseno je u saopćenju na internetu.

Vježba se podudara s posjetom premijera Recepa Tayyipa Erdogana u nedjelju izbjegličkom kampu u ovoj pokrajini.

Brigada mehanizirane pješadije i gotovo 800 rezervista trebalo bi da učestvuju u vježbama koje se organiziraju svake godine u različitim dijelovima zemlje.

Nekada srdačni odnosi između Ankare i Damaska znatno su se pogoršali nakon pobune protiv sirijskog predsjednika Bašara el-Asada. Šef turske vlade oštro je osudio represije i u nekoliko navrata je branio demokratske reforme, prije nego što je najavio prekid odnosa s režimom u Damasku.

Erdogan je u utorak za vrijeme posjete Južnoj Africi ponovo osudio represije protiv demonstrananta u kojima je ubijeno oko 2.700 ljudi, prema podacima Ujedinjenih nacija.

“Ne možemo ostati samo kao posmatrač onoga što se dešava u Siriji. Ubijaju se nevini i ljudi bez odbrane. Ne možemo reći: neka stvari i dalje idu ovako”, rekao je on novinarima.

Erdogan bi u Hatayu trebalo da najavi paket sankcija svoje zemlje susjednoj Siriji. .