Svijet
0

Turska vojska izvela artiljerijski napad na baze PKK-a na sjeveru Iraka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Turska artiljerija otvorila je vatru na iračke baze Radničke stranke Kurdistana (PKK) sedmicu nakon što je lider te stranke pozvao na prekid vatre, izjavio je u četvrtak zvaničnik PKK-a i izvor iz turskih sigurnosnih snaga.

"Granate koje su pale u pokrajinu Dohuk, na granici s Turskom, nisu nikoga povrijedile. Naši pripadnici nisu bili tu u trenutku napada u srijedu", precizirao je zvaničnik PKK-a novinskoj agenciji AFP, želeći da ostane neimenovan.

"Cilj napada su bile pozadinske baze PKK-a, kako bi odvratili pobunjenike da uđu u Tursku", precizirao je izvor turskih snaga sigurnosti.

Ovo je prvi put da turska vojska napada pozadinske baze PKK-a u Iraku nakon poziva zatvorenog šefa PKK-a Abdulaha Odžalana na prekid vatre i povlačenje s turske teritorije, što je objavljeno prošle sedmice.

Vojno zapovjedništvo PKK-a u subotu je ozvaničilo prekid vatre i preciziralo da povlačenje neće početi prije uspostavljanja "ad hoc" mehanizma koje će ga nadgledati.

Rezultati višemjesečnih pregovora islamsko-konzervativne vlade na vlasti u Turskoj, historijski poziv lidera PKK-a oživjeli su nade za mir u sukobu u kojem je od 1984. godine poginulo više od 45.000 ljudi.