Svijet
0

Turska: Vanredni sastanak AKP nakon presude ustavnog suda

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Turski premijer će predsjedavati vanrednim sastankom svoje stranke nakon što je Ustavni sud blokirao njezinu historijsku odluku da se studenticama dopusti da na univerzitetu nose marame.

Ustavni sud naveo je u svojoj presudi da potez na ukidanju zabrane nošenja marama krši sekularne ustavne principe zemlje.

Premijer Recep Tayyip Erdogan u petak se sastaje sa zvaničnicima svoje Stranke pravde i razvoja (AKP) kako bi raspravljali o idućim koracima.

Dopisnici tvrde da bi presuda mogla dovesti do ishoda sudskog slučaja u kojem bi stranka AKP mogla biti zabranjena.

Turski državni tužilac tvrdi da je vladajuća AKP "žarišna tačka antisekularnih aktivnosti" i izjavio je kako traži njeno raspuštanje.

Sedamdeset i jednom članu stranke, uključujući premijera i predsjednika, također se može zabraniti članstvo u političkim strankama na pet godina.

Tužilac ukazuje na ustavni amandman koji dopušta djevojkama da nose marame na univerzitetima kao dokaz da AKP stranka ima antisekularne namjere.

Zabrana nošenja marama smatra se jednim od temelja sekularne države - simbola isključenja islama iz državnih aktivnosti.

Vlada tvrdi da zabrana nošenja marama na koledžima sprečava brojnim muslimanskim djevojkama da se obrazuju i tvrdi da je to pitanje ličnih sloboda.