Cilj nafta i rudno bogatstvo
0

Turska upozorava da neko hoće da opljačka Libiju

FENA
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Turski premijer Tayyip Erdogan optužio je pojedine zemlje koje sada učestvuju u operacijama u Libiji da prije svega pokušavaju da se domognu nafte i rudnog bogatstva koje se nalazi u toj afričkoj zemlji.

"Želim da oni koji sada gledaju u tom pravcu (ka Libiji), i tamo vide samo naftu, rudnike zlata i drugo mineralno blago, od sada na taj region gledaju kroz naočale savjesti", rekao je Erdogan.

On nije naveo nijednu državu, ali je naglasio da u tome prednjače oni koji se protive ulasku Ankare u EU, što analitičari tumače da je riječ o Nicolasu Sarkozyju, čija zemlja predvodi napade na Libiju.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Claude Gueant je u ponedjeljak izjavio da je Sarkozy "preuzeo vodstvo da u krstaškom pohodu mobilizira Vijeće sigurnosti UN-a, Arapsku ligu, Afričku uniju" da bi spriječio masakr u Libiji.

Ta izjava je, očekivano, izazvala reagiranja među muslimanima iako je Pariz kasnije pokušao ublažiti oštrinu njene poruke.

Na neprihvatljivo ponašanje koalicionih snaga u Libiji ukazao je i predsjednik Turske Abdullah Gull, koji strahuje da bi ta afrička zemlja mogla biti opljačkana.

"Zašto? Zato što cilj koalicionih snaga nije oslobađanje libijskog naroda. Postoje tu skrivene namjere i različiti interesi", istakao je on, prenijele su agencije.

"Plašim da će se stvari koje su se desile u Iraku sada ponoviti u Libiji. Irak je opljačkan, isto može da se desi i Libiji", smatra turski predsjednik Gull.

Unutar NATO-a javljaju se nove pukotine oko vojne intervencije u Libiji pošto se Ankara protivi sadašnjem bombardiranju.

U Turskoj od sinoć boravi komandant NATO snaga u Evropi admiral James Stavridis, dok će se danas popodne u Bruxellesu ponovo sastati predstavnici zemalja članica Alijanse u novom pokušaju da utvrde jedinstvenu strategiju prema Libiji.

Turska ne želi da NATO preuzme odgovornost u ofanzivnim operacijama koje mogu da ugroze civile u Libiji, a da u isto vrijeme koalicione snage, predvođene Francuskom, nastave bombardiranje.