Svijet
87

Turska ukinula zabranu nošenja marame uposlenicama državnih institucija

Anadolija
Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je danas tokom predstavljanja "Paketa demokratizacije", da je u okviru najopsežnijeg paketa ustavnih reformi od vremena osnivača Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, uklonjena zabrana nošenja marame uposlenicama državnih institucija, te da je ta zakonska odredba promijenjena zbog svog diskriminirajućeg sadržaja.

U okviru paketa ustavnih reformi, koji je turski premijer predstavio danas u Ankari, dozvoljena je nastava na stranim jezicima i različitim dijalektima u privatnim školama u Turskoj.

"Omogućujemo obrazovanje u privatnim obrazovnim ustanovama na stranim jezicima i različitim dijalektima", rekao je Erdogan.

Predstavljajući "Paket demokratizacije“, turski premijer je kazao kako "ovim reformama ispunjavaju želju borcima poginulim za državu, a to je kraj terorizma, kraj prolijevanja krvi“.

"U okviru 'Paketa demokratizacije' povećat ćemo kazne za zločine iz netrpeljivosti, krivična djela počinjena zbog nečijeg jezika, nacionalnosti, boje kože, spola, političkih stavova, filozofskih uvjerenja ili vjerskih ili meshepskih uvjerenja", rekao je turski premijer.

"Želja našeg naroda je jačanje unutarnjeg mira i stabilnosti. Ovim paketom jačamo stabilnost Turske, jačamo slobodu, širimo je. Širimo vidike i jačamo nadu“, rekao je Erdogan.

Premijer Turske je rekao da "Paket demokratizacije" uključuje širok spektar pravnih i administrativnih uredbi pripremljenih da osiguraju da “Turska dosegne svoj cilj na putu ka naprednoj demokratiji”.

“'Paket demokratizacije' koji predstavljamo danas nije prvi set reformi, neće biti ni posljednji”, rekao je turski premijer.