Svijet
17

Turska: Uhapšeno 600 osoba osumnjičenih za terorizam

Klix.ba
Pored bombarodvanja IDIL-a i PKK-a, turske vlasti počele su i sa hapšenjem osoba koje se dovode u vezu sa terorističkim organizacijama.

Turske sigurnosne snage uhapsile su oko 600 osoba osumnjičenih za planiranje terorističkih napada nakon što je pojačana kampanja protiv Islamske države i kurdskih militantnih organizacija.

Kampanja se sastoji od bombardovanja meta Islamke države (IDIL) na teritoriji Sirije i ciljanja vojnih postrojenja Kurdske radničke partije na teritoriji Iraka.

"Nećemo šutjeti pred onima koji su ubili naše policajce na spavanju", rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu aludirajući na ubistva dva policajca u blizini granice sa Sirijom samo dva dana nakon što je bombaš samoubica detonirao bombu u Surucu prilikom čega su ubijene 32 osobe.

Pojedine kurdske organizacije su nakon bombaškog napada digle glas protiv Ankare optuživši je da ne radi dovoljno na suzbijanju IDIL-a, a tenzije su kulminirale ubistvom policajaca za koje je odgovornost preuzela Kurdska radnička partija (PKK).