Svijet
1

Turska: U pucnjavi prilikom uklanjanja spomenika teroristima ubijena jedna osoba

Anadolija
U pucnjavi prilikom uklanjanja spomenika jednom od pripadnika terorističke organizacije postavljenog prije nekoliko dana u mjestu Lidže u Dijarbakiru na jugoistoku Turske, ubijena je jedna dok su dvije osobe ranjene.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Generalštab Oružani snaga Turske je saopćio da je došlo do oružanih sukoba prilikom uklanjanja spomenika jednom od pripadnika terorističke organizacije u mjestu Lidže u Diyarbakiru.

“Grupa od oko 250 osoba među kojima su bili i pripadnici terorističke organizacije izveli su napad na koji su pripadnici snaga sigurnosti odmah uzvratili”, navedeno je u saopćenju Generalštaba. Napominje se kako je tom prilikom poginula jedna, a ranjene dvije osobe.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Pripadnici terorističke organizacije izveli su napad i na vojne helikoptere koji su nadgledali pomenuto područje. Pripadnici turskih snaga sigurnosti su uzvratili vatrom nakon čega su pripadnici terorističke organizacije prestali sa napadima.

U okviru procesa rješenja kurdskog pitanja Vlada Turske na čelu sa premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom pokrenula je posredne pregovore sa vođama terorističke organizacije PKK, koja je operisala na jugoistoku Turske i u sjevernom Iraku. U okviru takozvanog procesa rješenja dogovoreno je razoružavanje pripadnika te organizacije i njihov odlazak sa teritorija Turske. 

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija