Svijet
0

Turska: U petak otvorenje Selimovog mosta, najšireg visećeg mosta na svijetu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Treći most preko Bosforskog moreuza bit će otvoren u petak, a ceremoniji će prisustvovati turski državni vrh na čelu s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Novi most koji će nositi ime otomanskog sultana Selima imat će osam kolovoznih traka, dvije pruge, bit će dugačak 1,4 kilometra i širok 59 metara. Nakon otvaranja ući će u historiju kao najširi most na svijetu te najduži željeznički most na svijetu.

Most koji je viši od 300 metara i koji je zauzeo osmo mjesto po dužini u svjetskom poretku visećih mostova, trebao bi uštedjeti 1,5 milijardi eura godišnje kroz očuvanje energije i vremena, a najviše će ga koristiti teretna vozila.

Foto: EPA
Foto: EPA

Izgradnji objekta vrijednog više od dvije milijarde eura protivilo se nekoliko nevladinih organizacija zbog tvrdnje da će ugroziti floru i faunu koja obitava sjeverno od Istanbula.

Most je djelo francuskih inžinjera Michela Virlogeuxa i Jean-Francoisa Kleina. Gradnja je počela u maju 2013. godine, a samo tri godine poslije postat će treći most koji spaja Evropu i Aziju.

Facebook