Svijet
0

Turska: U neredima oštećeno hiljadu objekata, hiljadu privedenih, 31 osoba poginula

Anadolija
(Foto: AFP)
U neredima koji su posljednja četiri dana zahvatili više turskih gradova smrtno je stradala 31 osoba, oštećeno je ukupno 1.113 objekata, a privedeno je više od hiljadu izgrednika, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Turske Efkan Ala.

“U događajima je oštećeno 212 škola, 67 objekata policije, 25 objekata sa sjedištima lokalne uprave, 29 zgrada političkih partija, 780 zgrada uključujući zgrade vrtića, Crvenog polumjeseca. Ukupno je oštećeno 1.113 zgrada. U neredima je ukupno zapaljeno 1.177 privatnih, općinskih, bolničkih i policijskih vozila”, rekao je Ala.

Istakao je da je do sada privedeno više od hiljadu osoba koje su umiješane u nerede.

"U periodu od 6. do 10. oktobra privedene su 1.024 osobe koje su učestvovale u neredima od toga je 58 osoba pritvoreno. Protiv drugih se vodi istraga", kazao je turski ministar unutrašnjih poslova dodajući da će Turska učiniti sve kako bi se građani osjećali sigurno.

"Poručujemo građanima da se osjećaju sigurno i da ne stvaraju paniku. Znam da se u nekim gradovima građani suočavaju sa velikim problemima. Znamo i da osuđuju ovo nasilje i vandalizam. Neka imaju povjerenje u nas jer mi stremimo ka izgradnji Turske u kojoj ćemo im osigurati budućnost u sigurnom okruženju. Turska će riješiti sve te probleme i nastaviti putem kojim je krenula", rekao je Ala izrazivši nadu da će se na narednim sastancima turskih vlasti razgovarati o mjerama koje će biti provedene kako bi se u potpunosti zaustavili neredi u zemlji.

Na kraju je kazao da je u neredima koji su se u Turskoj desili posljednjih dana smrtno stradalo 31 lice, od kojih dvojica policajaca, dok je povrijeđen 221 građanih i 139 policajca.

Nasilni demonstranti su pod izgovorom protesta protiv nasilja terorističke grupe ISIS, izazvali nerede u više turskih gradova, a policija je više puta intervenisala upotrebljavajući suzavac i vodene topove kao odgovor na napade kamenicama i izazivanje požara na poslovnim i privatnim objektima.