Svijet
1

Turska traži nove izvore energije: Katar umjesto Rusije?

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Turska razmatra alternativne puteve za snabdijevanje države prirodnim gasom, a ponajviše zbog novonastale diplomatske krize između Ankare i Moskve. Kao novi potencijalni snabdjevač najčešće se spominje Katar.

Ovoj tvrdnji u prilog ide i Sporazum o međusobnom razumijevanju koji je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potpisao s Katarskim vlastima 2. decembra tokom službene posjete Dohi.

Prema ovom sporazumu, Katar će u Turskoj izgraditi terminal za uvoz prirodnog gasa, a tačna količina ovog energenta koja će biti uvezena u ovu zemlju još uvijek je nepoznanica. Pored ovog, obje strane su potpisale još 15 drugih ugovora, uključujući uvođenje bezviznog režima između dviju zemalja.

Ankara smatra da je vjerovatnoća da će Rusija prekinuti snabdijevati Tursku gasom veoma mala, ali da je bolje poduzeti mjere predostrožnosti.

"Ne vjerujem da će Rusija zaustaviti protok gasa prema Turskoj, ali moramo biti spremni na sve. Zatražio sam od Ministarstva energetike da radi na alternativnim rješenjima", rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu za Haberturk.

U međuvremenu, predsjednik Erdogan je izjavio kako Turska neće posustati pod, kako ih je on nazvao, ruskim "emocionalnim" reakcijama.

"Nikada nismo imali svoj gas. Ovaj narod je navikao da opstaje sam", rekao je turski predsjednik.

Podjećamo, Turska i Rusija su u diplomatskoj krizi nakon što je turska avijacija srušila jednu rusku borbenu letjelicu zbog navodnog narušavanja turskog zračnog prostora.