Svijet
24

Turska traži način da popravi odnos sa Rusijom: Žao nam je zbog incidenta

Klix.ba
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da će Ankara raditi sa Rusijom i svojim partnerima kako bi smirili tenzije nakon što su oborili ruski vojni avion.

Davutoglu je rekao da je borba protiv samoprozvane Islamske države prioritet, ali je dodao i da Turska mora zaštititi svoju suverenu teritoriju.

"Obaranje neidentificiranog aviona u turskom zračnom prostoru nije bilo i nije čin protiv specifične zemlje. Turska je preuzela akciju baziranu na pravilima. No, sada će biti provedeni potrebni razgovori i diskusije", rekao je Davutoglu.

Upozorio je da se međunarodna zajednica ne smije okrenuti sama protiv sebe već da treba biti ujedinjena na frontu protiv terorističke organizacije IDIL-a.

Rusija je kazala kako je turski F-16 borbeni avion srušio jedan od njihovih SU-24 bombardera iznad Sirije u utorak. Turska se pravda time da su narušili njen zračni prostor. Avion se srušio na planinu u području koje drže pobunjenici u blizini turske granice. Jedan od pilota je ubijen pištoljem dok se spuštao padobranom, dok je drugi spašen.

Tenzije između Ankare i Moskve porasle su nakon incidenta, a raskinut je i vojni ugovor kojeg su dvije zemlje imale.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je da bi njegova zemlja upozorila pilote drugačije da su znali da su Rusi i izrazio je svoje duboko žaljenje zbog incidenta. Suprotno tome, Putin ne vjeruje da Turci nisu znali da je riječ o ruskom avionu i da nisu upozorili pilote, što Turska tvrdi.